udstilling-x-self-tape

Filip Vest

SELF TAPE

24.08.24 – 05.10.24

Det er med stor glæde, at Ringsted Galleriet åbner efteråret med en omfattende soloudstilling af billedkunstner, Filip Vest (f. 1995), der tager os ’backstage’ ind i kulturarbejderes prekære arbejdsliv. Ringsted Galleriet er denne gang omdannet til en surreel totalinstallation befolket af et lyseblåt væsen fanget i en ondskabsfuld casting. Udstillingen, der er den tredje af i alt fire soloudstillinger i udstillingsprogrammet “X” bærer titlen ’Self Tape’ og er inspireret af de korte filmklip performere optager af sig selv i forbindelse med auditions.

Med soloudstillingen ’Self Tape’ undersøger Vest gennem et horror- og fantasy-inspireret univers konsekvenserne af et moderne hyper-individualiseret arbejdsliv og spørger ind til, hvad vil det sige at ”sælge sig selv”? Og hvordan man udfører den umulige opgave “bare vær’ dig selv”? I udstillingens univers trækkes der tråde mellem køn, seksualitet, magt og økonomi, og hvilken rolle udmattelse og ydmygelse spiller i senkapitalismens tidsalder.

Vi følger et lyseblåt, androgynt væsen med lange ører og røde lakstøvler, der er fanget i en slags casting-skærsild af røde lamper og onde buzzer-lyde, der opfanger dets mindste fejltrin. Væsnet – halvt monster og halvt popprinsesse – kæmper med at finde sin rolle, der skifter mellem forskellige, berømte monster- og divaroller som henholdsvis Gollum, Frankensteins monster, Marilyn Monroe og Dolly Parton. Med udstillingen ’Self Tape’ trækker Vest dels på egne erfaringer som performancekunstner og på sit åndsfællesskab med monstre og divaer. Gennem udstillingens delvist autobiografiske hovedperson, bliver der givet en stemme til væsener med tvetydige registre såsom ømme monstre og klodsede prinsesser, der falder udenfor kategorierne.

’Self Tape’ udfolder sig som én stor, teatralsk totalinstallation. En række backstage-spejle er ekspressivt og klodset bemalede med læbestift. Rundt omkring i rummet er der efterladte pizzabakker med det, som ligner pizzarester, men viser sig at være åbne sår. Vi er backstage hos væsenet, mens det øver sig på sine monologer, sange og danse, samtidig med at det forsøger at finde en passende grimasse, en krop og en måde at være i verden på. Bagerst i rummet vises en 10 minutters filmudgave af det længere performanceværk, der kan opleves live på åbningen.*

’Self Tape’ er symptomatisk for Vests praksis, der bruger øvesituationer fra scenekunsten til at udforske de forskellige måder vi performer vores identiteter og relationer på. ’Self Tape’ er en sammenfiltring af performance, installation og film, der insisterer på både at diskutere økonomi og identitet på samme tid.

Med åbning af udstillingen ’Self Tape’ fortsætter Ringsted Galleriet udstillingsprogrammet X, der på forskelligvis kredser om systemer, kategoriseringer, tid og performativitet. Udover åbningen vil der blive afholdt finissage den 5. oktober 2024 i KINO Kultur Ringsted, der danner ramme for screening af Vests videoperformance, en talk omkring sammenhængen mellem monstrøsitet og femininitet samt idéen om “den anden” i et queer og postkolonialt perspektiv (mere info følger).

VELKOMMEN til åbning på den surreelle, tragikomiske ’Self-Tape’ lørdag den 24. august fra kl. 13-16 på Ringsted Galleriet, hvor der vil være performance fra kl. 13.30 efterfulgt af værkintroduktion ved Filip Vest og let tapas. Vi håber at se jer!

* Filmen er udviklet i samarbejde med fotograf, Ville Vidø. Musikken er lavet af musiker og lydkunstner, Francesca Burattelli og væsnets dans er koreograferet af danser og koreograf, Paolo de Venecia Gile. Performer og producent, Rasmus Balling har været co-instruktør. Manuskriptet er skrevet af Filip Vest, der også lægger krop til væsenet.

Kunstnerprofil

Filip Vest (f. 1995, DK, de/dem) er uddannet fra Konsthögskolan i Malmö i 2021 men har allerede opbygget et omfangsrigt CV. Vest har udstillet på både store institutioner som Statens Museum for kunst, Arken Museum for Samtidskunst, Kunsthal Charlottenborg samt små, kunstnerdrevne initiativer såsom M100, Koldinggade 12 og Foyer Contemporary. Siden 2024 er Vest tilknyttet Den Unge Kunstneriske Elite ved Statens Kunstfond og er tidligere medskaber og kurator på det kunstnerdrevne udstillingssted DELFI i Malmø (2017-21).

Vests værker kan opfattes som ét netværk af små og store ting, der påvirker hinanden såsom klimakrise, parforholdskriser, rollespil, undergangskaraoke og ’re-enactede’ kys. Grænserne mellem mennesker, objekter og dyr er flydende: en fugl bliver forelsket i en statue og en frø får et sammenbrud midt i en striptease-performance. Gennem mobiltelefoner, vægge og vinduer kommunikerer og miskommunikerer karaktererne på tværs af arter og tid, mens de desperate prøver at gøre dem selv læsbare for hinanden og verden.

Gennemgående for Vests praksis er ofte teatrets ’øvesituationer’ og ’potentialernes rum, som de kalder det. En af grundene til at Vest er draget af øvesituationer både som metode og som indhold er med deres egne ord: “Når man som queerperson ikke passer ind i de på forhånd givne fortællinger om krop, køn og kærlighed, bliver mam nødt til at udvikle sine egne, alternative manuskripter. Øverummet er en mulighed for at forhandle andre måder at være til i verden på”

Vest er ikke optaget af en stram stringent fortælling, men derimod det usikre rum, hvor de historier, vi fortæller om os selv og hinanden kollapser. Som Vest siger: ”For mig er en god fortælling en, der arbejder på flere planer – og kan være tilgængelig, samtidig med at den er nuanceret og kompleks. Noget du forstår, og noget du ikke forstår – endnu. Jeg håber, at man både kan genkende sig selv og ikke kan”.

Fernisering: Lørdag den 24. august kl. 13.00 – 16.00

Udstillingsperiode: 24. august – 5. oktober 2024

Åbningstider: Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale

Ringsted Galleriet
Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted
ringstedgalleriet.dk
ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Kontakt: Morten K. Jacobsen, tlf. 42201111

Praktisk info om KINO:
KINO KULTUR RINGSTED, Tinggade 9, 4100 Ringsted Email: info@kinokultur.dk Tjek website for filmprogram og arrangementer: www.kinokultur.dk

FAKTA:  Udstillingsprogrammet ’X’ består af i alt 4 udstillinger, som vil finde sted på Ringsted Galleriet samtidig med at nogle aktiviteter ligeledes vil sprede sig til KINO Kultur Ringsted:

24.02.24-06.04.24 Mogens Jacobsen

27.04.24-08.06.24 Miriam Kongstad

24.08.24-05.10.24 Filip Vest

26.10.24-07.12.24 Rose English

Ringsted Galleriet er et kunstnerdrevet udstillingssted, som har eksisteret siden 1982. Til en start var det beliggende i en baggård på Nørregade 8, men i 1995 flyttede det i større lokaler på Bøllingsvej 15, som både har huset lager, trykkeri og landbrugsmuseum. Flytningen åbnede op for nye muligheder i form af etablering af en billedskole, som i dag betegnes som Ringsted Galleriets Formidlingscenter. I dag består Ringsted Galleriet af ét stort udstillingsrum på 130m2 og to undervisningslokaler, hvor samtidskunsten og dets aktuelle tematikker og teknikker formidles til både børn, unge og voksne.

Igennem årtier har Ringsted Galleriet været med til at bringe nogle af Danmarks største kunstnere til Ringsted. Kvalitetskunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet ’X’ og fremtidige programmer, at skabe større synlighed omkring samtidskunsten, samtidig med at formidlingen vægtes. Find mere information om udstillingsprogrammet ’X’ og dets formidlingsprogram såsom guidede ture, workshops etc. på Ringsted Galleriets hjemmeside: www.ringstedgalleriet.dk

Udstillingen og dets formidlingsprogram er med stor tak støttet af:

Udstillingen SELF TAPE er med stor tak støttet af: