RINGSTED GALLERIET OG SKITSE PRÆSENTERER
ART DRIVE OG KUNSTFILM
Søndag den 9. juni
Velkommen til den store kunstdag i Ringsted – med art drive, finissage, kunstfilm i den lokale biograf og artist talks, hvor der stilles skarpt på køn, identitet og magtforhold. Det sker alt sammen søndag den 9. juni i forbindelse med soloudstillingen ’Powerhouse’ af Miriam Kongstad (f.1991) på Ringsted Galleriet i samarbejde med Skitse.
VÆR MED når vi afrunder udstillingen ’Powerhouse’ med et brag af aktiviteter. Dagen starter kl. 13:30 med busafgang fra Wilson Saplana Gallery på Vesterbrogade 6 i København. Under busturen vil der være oplæsning af den herboende algerisk-franske poet og performancekunstner, Zahna Siham Benamor (f. 1988, DK), som er aktuel med EP’en ’Jeg kommer fra ørkenen’ (2024). 14:30 forventes ankomst til Ringsted Galleriet, hvor publikum inviteres indenfor til finissage med artist talk samt mad og drikke til at lade op på undervejs. Dernæst går turen videre til den ikoniske biograf, KINO Kultur Ringsted, hvor der bydes indenfor til kunstkortfilm med udgangspunkt i feminine energier og magtforhold. Her præsenterer Kongstad, udover dokumentation af sit værk, Take My Breath Away (2023), en række stærke videoværker af kunstnerne, Josefin Arnell (f. 1984) i samarbejde med Helen Anna Flanagan (f. 1988), Pauline Curnier Jardin (f. 1980) og Hannah Heilmann (f. 1978) efterfulgt af Q&A med Miriam Kongstad og Hannah Heilmann.
På udstillingen ’Powerhouse’ på Ringsted Galleriet benytter Miriam Kongstad batteriet som metafor, særligt for den enorme råstyrke og kraft der findes i kvindekroppen. Her forenes kølig, modernistisk æstetik med kroppens følsomhed og sitrende kraftudladninger. Udstillingen består af 20 fotokollager overført til aluminium, der tilsammen danner et billedunivers af batterier, kraftværker, startkabler og elnet, sammensmeltet med brystvorter, fødsler, sprintløbere, førstehjælp og korsetter. Vægværkerne kontrasteres af en række stålskulpturer, der i formel, industriel stil minder om batterier, opskalerede til menneskelige dimensioner, placeret direkte på gulvet, som hvilende, ladede, væskende, truende og vitale.
På KINO Kultur Ringsted inviteres der indenfor til et gensyn med performanceværket, Take My Breath Away, som fandt sted i de historiske sale på Glyptoteket i 2023. På filmisk og mytisk vis opbygges der en højspænding gennem lyd, lys og kropsbevægelse, når græsk metafysik blandes sammen med vor dages popkultur og følelsesliv med udgangspunkt i dét kys, som Madonna gav Britney Spears og Christina Aguilera for åben skærm i 2003, som påkaldte et globalt ramaskrig og stemning af katarsis. En anden performancedokumention er værket ’Solen skal ikke røre møblerne´af den danske billedkunstner, Hannah Heilmann, hvor hun tager publikum med på en guidet tur, som tager en uventet, personlig drejning, når hun fører os gennem samlingerne på Statens Museum for Kunst. En lignende overraskende udvikling ser man også i kortfilmen ’Blood Sisters’ af kunstnerduoen, Josefin Arnell (SE) og Helen Anna Flanagan (UK) omhandlende en gruppe, midaldrende kvinders ’fredelige’ picnic-tur i den lokale rosenhave. Samme fejring af postmenopausal femininitet synes man også at kunne spore i kortfilmen ’Bled Out’ af den franske billedkunstner, Pauline Curnier Jardin. Opmuntret af genfremkomsten af et menstruationsflow genvinder en gruppe midaldrende kvinder deres erotiske kraft.
Kendetegnende for alle kortfilm og performances er, at de omhandler en allestedsnærværende og højaktuel tematik omkring seksualitet, kønsroller, magt og social kontrol i vores samfund samtidig med at alle værker er gennemsyret af en befriende, feminin sensibilitet, kraft og styrke.
VELKOMMEN TIL ET ENERGISPÆKKET KUNSTPROGRAM DEN 9. JUNI:
Finissage på Ringsted Galleriet fra 13.00-16.00
Busafgang fra Wilson Saplana, Vesterbrogade 6, København kl. 13:30 med oplæsning af Zahna Siham Benamor
Busankomst på Ringsted Galleriet 14:30
Artist-talk med Miriam Kongstad i udstillingen kl. 15:00
Kunstfilmfremvisning og Q&A i KINO Kultur Ringsted kl. 16:15
Busafgang fra KINO Kultur Ringsted kl. 18:30 med ankomst ved Wilson Saplana, Vesterbrogade 6, København kl. 19:30
Bustur tur/retur for 50kr pr. pers.
Det øvrige program er gratis inkl. mad og drikke
Kunstnerprofiler
Zahna Siham Benamor (f. 1988, DK) bor og arbejder i København (DK) og har algerisk/fransk baggrund. Benamor har en bachelor fra Københavns Universitet i Fransk Litteratur og Sprog, og en kandidat fra Roskilde Universitet i Socialvidenskab og Kultur- og Sprogmødestudier. Benamor er poet og performancekunstner og har bl.a performet på Art Hub Copenhagen (2024), Monnaie de Paris (2023) samt på ARKEN, Ishøj (2023). Hun er manuskriptforfatter på dokumentarfilmen Apolonia, Apolonia (2023) og er aktuel med EP-udgivelsen ‘Jeg kommer fra ørkenen’ (2024). Benamor arbejder ofte med hybriditet og rodløshed med afsæt I egen opvækst, oplevelser og samfundsmæssige tendenser. Et genanvendt poetisk motiv i Benamors lyrik er fx ørkenblomsten, den falske Jerikorose, en blomst der tørrer ud og “dør” for så at genblomstre.
Josefin Arnell (f. 1984, SE) bor og arbejder I Amsterdam (NL) og er uddannet fra Sandberg Institute (NL) og Rijksakademie van beeldende kunsten (NL). I 2018 blev hun tildelt Theodora Niemeijer-prisen for unge kvindelige kunstnere i Holland. Hendes arbejde er blevet præsenteret på Van Abbemuseum, Eindhoven; Lily Robert Gallery, Paris; 3HD Festival, Berlin; Auto Italia South East, London; MOSKVA International Biennale for Young Art, Moskva; og Kunsthalle Münster, Münster. Arnell arbejder på tværs af film, performance, skulptur og tegning. I en hårfin balance mellem humor og tragedie navigerer Arnells karakterer i de (umulige) krav som samtidens infrastrukturer stiller til rådighed. Hun opbygger fortællinger og historier, hvor ekstravagance påvirker opfattelsen og genererer en anspændt følelse, der svinger mellem aversion og nydelse.
Helen Anna Flanagan (f. 1988, UK) bor og arbejder i Rotterdam (NL) og Birmingham (UK) og har BA fra Falmouth College of Arts (UK) og en MA from AKV St Joost (NL). Hun er bl.a. blevet tildelt IKOB Feminist Art Prize (2019) og VISIO Young Talent Acquisition Prize (2020). Flanagan har udstillet bredt og hendes film er blevet præsenteret på en række festivaler, herunder International Film Festival Rotterdam (NL), Aesthetica Film Festival (UK), Sharjah Film Platform (AE), Lo Schermo Dell’arte Film Festival (IT), Proyector Plataforma de Videoarte (SP) ), Go Short International Film Festival (NL), November Film Festival (UK). Flanagan arbejder med video, performance og installation, hvori hun undersøger sociale- og samfundsmæssige strukturer med fokus på ydre påvirkninger vs. følelser, arbejde vs. krop.
Hannah Heilmann (f. 1978, DK) bor og arbejder i København. Hun har en cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og er lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, København. Heilmann er medstifter af det kunstnerdrevne udstillingssted, TOVES (2010-2017) og kunstnergruppen, Ingen Frygt (2001-2010). Hun har modtaget præmering fra Statens Kunstfond og udstillet og performet på en lang række danske såvel internationale udstillingsinstitutioner såsom Esbjerg Kunstmuseum, Kunsthal Århus, HEART i Herning og Manifesta 11 i Zürich. Heilmann arbejder med tekst, video, installation og performance, hvor hun ofte udfordrer både kunstens og selvets autonome status – og hendes værker udmønter sig ofte i sociale situationer og iscenesættelser, hvor grænserne mellem interaktioner, rekvisitter og det færdige værk opløses.
Pauline Curnier Jardin (f. 1980, FR) bor og arbejder i Rom (IT) og Berlin (DE) og er uddannet fra Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Cergy (ENSAPC), FR (2001-2006) og har en MFA fra Art & Technologies, Linköping Swedish University, SE (2007-2011). Jardin har udstillet sine værker på en række fremtrædende kunstinstitutioner, såsom Arsenale ved The 59th Venice Biennale (IT) i 2022, Hamburger Bahnhof i Berlin (DE) i 2021 og Palais de Tokyo i Paris (FR) i 2020. I 2019 blev hun tildelt Preis der Nationalgalerie (DE) og er vinder af The Dutch prize NN Award (2018). Jardin arbejder på tværs af medier som tegning, performance, musik, installation og film. I sit arbejde kombinerer hun etnografi og fantasy med en særlig bevidsthed om de stereotype roller, som kvinder har spillet i mytologi, folklore og konventionelle spillefilm.
Miriam Kongstad (f. 1991, DK) bor og arbejder i Berlin (DE) og København. Hun er uddannet koreograf fra Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HZT) og har en MFA fra Sandberg Institute i Amsterdam (2020). Kongstad har udstillet og udført sine performances på nogle af Europas førende kunstinstitutioner såsom Centre Pompidou (FR), Hamburger Bahnhof (DE) og Statens Museum for Kunst (DK) og hendes værker er bl.a. erhvervet af SMK, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond. Via koreografi, performance, skulptur og lyd undersøger Kongstad menneskekroppen og dens seksualitet med referencer til mytologi og vor dages popkultur og følelsesliv. På forskellig vis skubber Kongstad til samfundsmæssige strukturer og tankemønstre, for derved at give et nyt blik på krop, identitet og hverdag.
POWERHOUSE PÅ RINGSTED GALLERIET
Udstillingsperiode: 28. april – 9. juni 2024
Åbningstider: Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale
Ringsted Galleriet
Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted
ringstedgalleriet.dk
Mere info:
ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Kontakt: Heidi, tlf. 30428727
Praktisk info om KINO:
KINO KULTUR RINGSTED, Tinggade 9, 4100 Ringsted
Tjek website for filmprogram og arrangementer
Website:
https://www.kinokultur.dk/
Email: info@kinokultur.dk
FAKTA: Udstillingsprogrammet ’X’ består af i alt 4 udstillinger, som vil finde sted på Ringsted Galleriet samtidig med at nogle aktiviteter ligeledes vil sprede sig til KINO Kultur Ringsted:
24.02.24-06.04.24 Mogens Jacobsen
27.04.24-08.06.24 Miriam Kongstad
24.08.24-05.10.24 Filip Vest
26.10.24-07.12.24 Rose English
Ringsted Galleriet er et kunstnerdrevet udstillingssted, som har eksisteret siden 1982. Til en start var det beliggende i en baggård på Nørregade 8, men i 1995 flyttede det i større lokaler på Bøllingsvej 15, som både har huset lager, trykkeri og landbrugsmuseum. Flytningen åbnede op for nye muligheder i form af etablering af en billedskole, som i dag betegnes som Ringsted Galleriets Formidlingscenter. I dag består Ringsted Galleriet af ét stort udstillingsrum på 130m2 og to undervisningslokaler, hvor samtidskunsten og dets aktuelle tematikker og teknikker formidles til både børn, unge og voksne.
Igennem årtier har Ringsted Galleriet været med til at bringe nogle af Danmarks største kunstnere til Ringsted. Kvalitetskunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet ’X’ og fremtidige programmer, at skabe større synlighed omkring samtidskunsten, samtidig med at formidlingen vægtes. Find mere information om udstillingsprogrammet ’X’ og dets formidlingsprogram såsom guidede ture, workshops etc. på Ringsted Galleriets hjemmeside: www.ringstedgalleriet.dk
Udstillingen og dets formidlingsprogram er med stor tak støttet af:
Udstillingen ’POWERHOUSE’ er med stor tak støttet af: